Potpisan sporazum o saradnji između VPSCG i Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje i Vaterplo i plivački savez Crne Gore potpisali su danas u Nikšiću sporazum o budućoj saradnji. Dekan fakulteta Duško Bjelica i predsjednik Stručnog savjeta za vaterpolo Petar Porobić sa svojim saradnicima osmisliće način organizacije stručnih seminara za edukaciju vaterplo trenera u Crnoj Gori.

‘’Veliko je zadovoljstvo što je Fakultet za sport i fizičko vaspitanje domaćin predstavnicima Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore, i tako eminentnim stručnjacima kao što su Petar Porobić i Mladen Klikovac. Naš fakultet želi sa njima da sarađuje u stručnom i usko stručnom dijelu, i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje će sve svoje resurse, od sada pa u buduće, staviti im na raspolaganje. To neće biti jednosmjerno jer ćemo biti u prilici da koristimo znanja ovih stručnjaka i njihovih kolega’’, poručio je dekan fakulteta Duško Bjelica.

Predsjednik Stručnog savjeta za vaterpolo Petar Porobić naglasio je da je dobio podršku da Fakultet za sport i fizičko vaspitanje približi vaterpolo organizaciji.

‘’Osjeća se potreba za širim znanjem, da naši treneri moraju da izučavaju predmete fizičke kulture, da steknu neku osnovnu bazu, i zato je neophodan ovaj vid saradnje. Konkretno, moramo ući u proces licenciranja trenera, jer mi to do sada nijesmo radili. Nije sporno da znanje postoji, tradicija i iskustvo, ali se mora napraviti korak više. Na nama je da ovaj sporazum dignemo na jedan viši nivo, potrebno je našim trenerima znanje koje posjeduju profesori. Na nama je da svojim iskustvom i praktičnim radom, damo i mi sa svoje strane, doprinos’’, kazao je Porobić i kratko se osvrnuo na plivanje.

‘’Činjenica je da plivanje u Crnoj Gori nije dalo onaj doprinos koji bi svi mi željeli. Nijesmo mu posvetili veliku pažnju. Treba stvoriti mnogo uslova da bi se napravio jedan vrhunski plivač. Pokušavamo da plivanje u okviru Saveza dignemo na viši nivo. Formirali smo Stručni savjet za plivanje koji će svojim organizacionim aktivnostima pokušati da da impuls plivanju.’’

Istog mišljenja je i predsjednik Stručnog savjeta za plivanje Mladen Klikovac.

‘’Plivanje niz godina nije bilo na nivou koji zaslužuje. Povratkom Porobića, i mojim dolaskom, formirali smo Stručni savjet. Pokušaćemo da kreiramo trogodišnji i petogodišnji plan razvoja plivanja na čitavoj teritoriji Crne Gore. Sigurno da možemo, u periodu od pet godina, a možda već naredno ljeto, očekivati neku balkansku medalju. Kao primjer pomenuo bih dvije djevojčice Milutinović koje treniraju u Rusiji, i koje imaju tamo vrhunske uslove. Vjerujem da će saradnja sa Fakultetom biti izvanredna i korisna, i da ćemo nove trenere obrazovati na način koji zaslužuju i kako se obrazuju u svijetu. Dužni smo da kau i u vaterpolu, imamo i licencirane trenere u plivanju, i nadam se da ćemo zajedno u tome uspjeti. Očekuijemo da u Riju na OI dobijemo wild kartu, a na sljedećim Olimpijadama da ćemo već na pravi način predstavljamo Crnu Goru.''

Ugovor je potpisan u svečanoj sali fakulteta u Nikšiću.