Podgorica domaćin OPCG u plivanju: Napravili smo odličan program

Podgorica će 12. i 13. jula biti domaćin Otvorenog prvenstva Crne Gore u plivanju. Takmičenje će biti održano u konkurenciji mlađih i starijih pionira, kadeta, juniora i senior, a pravo nastupa imaju registrovani plivači po pravilniku Svjetske plivačke i vaterpolo federacije.

Samostalni savjetnik u Sekretarijatu za kulturu i sport opštine Podgorica Rajko Ćupić kazao je da je cilj takmičenja popularizacija plivanja u Podgorici.

‘’U Podgorici vlada veliko interesovanje za plivanje i siguran sam da će ga manifestacija dodatno povećati. Podgorica je do sada bila organizator velikog broja međunarodnih takmičenja i pokazala se kao dobar domaćin. Siguran sam da će tako biti i u julu. Ubijeđen sam da će manifestacija postati tradicionalna i da će okupljati sve više plivača", kazao je Ćupić na konferenciji za novinare.

Predsjednik Stručnog savjeta za plivanje Mladen Klikovac očekuje da u Podgorici nastupi od 250 do 350 plivača iz inostranstva i oko 110 iz Crne Gore.

"Napravili smo spektakularan program. Pokušaćemo da sve svedemo u program od jednog sata gdje će se sve odvijati u A finalima. Neće biti dugih trka, 1500, 800, 400 mješovito, koje smo ostvaili za drugu priliku. Nastojali smo da kao suorganizator podršku damo u organizacionom smislu, tako što ćemo najkvalitetnje ljude iz klubova povući u Podgoricu", kazao je Klikovac, koji je naglasio da je pivanje adekvatan sport za svu djecu.

"Muška neka igraju vaterpolo, a ko hoće neka nastavi da pliva, a ženska treba da ostaju u plivanju. Moramo imati školu plivanja, u kojoj će raditi kvalitetni ljudi", kazao je Klikovac.

Konferenciji su prisustvovali plivački treneri Slađana Vučetić i Dika Saveljić koja je najavila da će na manifestaciju dovesti 14 plivača kotorskog Primorca, po sedam dječaka i djevojčica. Vučetić, koja je i sudija, poručila je da će uraditi sve da manifestacija prođe u najboljem mogućem redu.

Najbolji plivač i plivačica u apsolutnoj konkurenciji, oni koji imaju najveći zbir FINA bodova iz dvije discipline, biće nagrađeni novčanom nagradom od 200 EUR. Svaki učesnik ima pravo nastupa u tri discipline, a prijave se mogu poslati do 7. jula. Takmičari će se nadmetati u trkama na 50, 100 i 200 slobodno, 50 i 100 delfin, leđno i prsno i 200 mješovito, kao i u štafeta 4x50 slobodno i 4x50 mješovito.