''Ajkule'' otputovale na SP, BRGULJAN: Spoj mladosti i iskustva!

Crnogorski vaterpolisti sa velikim optimizmom i u odličnom raspoloženju danas su iz Tivta otputovali za Kazanj, gdje od ponedjeljka počinje borba na šampionatu svijeta. Iza ‘’ajkula’’ su duge i naporne pripreme, ali kada se sve sabere, veoma uspješne.

‘’Moramo biti zadovoljni odrađenim tokom priprema. Odradili smo stvarno jedan dobar posao. Maksimalno smo se fizički spremili, naravno uz svu tu taktičku pripremu za prva dva meča sa Srbijom i Australijom koji su nam najvažniji na početku šampionata. Mislim da smo se dobro pripremili, sad kako će to funkcionisati to je druga priča. Ali, daćemo sve od sebe da to izgleda što bolje u bazenu. Na nama je da sve ono što smo radili sprovedemo u djelo protiv ove dvije selekcije na otvaranju Svjetskog prvenstva’’, poručio je reprezentativac Draško Brguljan pred put za Rusiju.

Selektor Ranko Perović biće lišen usluga kapitena Nikole Janovića, zatim Saša Mišića i Antonija Petrovića.

‘’Malo smo slabiji nego ranijih godina. Ali, to naravno ništa ne mora da znači. Fale nam tri igrača iz Budimpešte, isti ti igrači su bili u Barseloni kada smo bili vicešampioni svijeta. Ali, šta da se radi... Praktično imamo četiri nova igrača, sa Aleksandrom Radovićem koji nije bio jedno vrijeme sa nama. Trebaće sigurno vremena da se ekipa malo uhoda. Tu je i nekoliko mlađih od kojih se očekuje da pokažu zašto su dobili poziv da igraju za reprezentaciju. Naravno uz nas starije koji treba sve to da povučemo, mislim da smo dobar spoj mladosti i iskustva. Imamo mana kao što ih ima i svaka ekipa, imamo i dosta prednosti, pogotovo u bekovskoj liniji koja je sigurno najbolja na svijetu.Imamo i vrhunske golmane, tako da sve to moramo da iskoristimo, da gradimo igru na jakoj odbrani. Ukoliko taj segment igre bude dobar, ja sam siguran da možemo daleko da doguramo.Takva je ekipa kakva je, pripremali smo se dva mjeseca, imamo veliki kvalitet ali to moramo da pokažemo u bazenu. Ništa ne obećavamo, borićemo se, nadam se da ćemo igrati dobro, ako to ispunimo, onda se nikoga ne plašimo’’, jasan je Brguljan.

‘’Ajkule’’ će nastup na planetarnom šampionatu otvoriti duelom sa Srbijom, a rivali u grupi D biće još Australija i Japan. Početak izuzetno težak, meč sa ‘’delfinima’’ mogao bi da odredi raspored u grupi pred eliminacionu fazu.

‘’Ne bih ja rekao da je duel sa Srbijom, duel za prvo mjesto. Australija je vrhunska selekcija.Imali smo prilike da ih gledamo na Škveru kada su sparingovali sa Brazilom, kao i kroz Svjetsku ligu. Nama nikako ne odgovara ta reprezentacija, njihov stil igre, moćni su fizički, vrhunski su plivači. Mi više volimo da igramo protiv taktičkih ekipa. Naravno da bi duel sa Srbijom mogao da odluči prvo mjesto u grupi, ali to nije toliko bitno. Po meni je važnije da mi od starta igramo našu igru, da uhvatimo taj ritam utakmica, da dobro uđemo u šampionat, i poslije nije bitno jesmo li prvi, drugi ili treći. Najvažnija će biti utakmica četvrtfinala, dosta je opcija, ali ko god dođe biće teško. Naravno, i tim selekcijama će biti teško protiv nas. Srbija jeste vrhunska ekipa, vjerovatno najbolja na šampionatu. Ali, to apsolutno ništa ne mora da znači. Mi treba da razmišljamo samo o našoj igri, ako iko može da igra sa Srbijom onda je to Crna Gora.Ponavljam, ako budemo igrali dobro, kao što smo radili u ovom period, onda ćemo imati dobar rezultat u Kazanju’’, zaključio je Draško.

Podsjećamo, za Kazanj su otputovali: Miloš Šćepanović, Darko i Draško Brguljan, Vjekoslav Pasković, Uroš Čučković, Aleksandar Radović, Mlađan Janović, Aleksa Ukropina, Aleksandar Ivović, Nikola Murišić, Filip Klikovac, Predrag Jokić i Dejan Lazović.

U prvom meču u poneđeljak 27. jula od 19 sati i 10 minuta igraćemo sa Srbijom, u srijedu 29. jula sastaćemo se sa Australijom od 12 sati i 30 minuta, a u trećem kolu u petak 31. jula rival će nam biti Japan od 12 sati i 30 minuta. U neđelju 2. avgusta igraju se mečevi osmine finala, pobjednici četiri grupe odmaraju, i četvrtfinalne duele igraće u utorak 4. jula.

GRUPA A:
1. Hrvatska
2. Brazil
3. Kanada
4. Kina
GRUPA B:
1. Grčka
2. SAD
3. Italija
4. Rusija
GRUPA C:
1. Južna Afrika
2. Mađarska
3. Argentina
4. Kazahstan
GRUPA D:
1. Srbija
2. Japan
3. CRNA GORA
4. Australija

ELIMINACIONA RUNDA 02.08:
12:30h 2A - 3B
16:30h 3A - 2B
17:50h 2C - 3D
19:10h 3C - 2D
ČETVRTFINALA 04.08:
16:30h 1A - 2C/3D
17:50h 1B - 3C/2D
19:10h 1C - 2A/3B
20:30h 1D - 3A/2B