Gargović prvi nastupio na SP u Budimpešti

Crnogorski plivač Ado Gargović prvi je crnogorski sportista koji je nastupio na Svjetskom prvenstvu vodenih sportova u Budimpešti. 

Ado je u kvalifikacijama na 200 metara slobodnim stilom zabilježio vrijeme od 1:57,74, dok je njegov najbolji rezultat u toj trci i ujedno državni rekord 1:56. On će 21. juna nastupiti u disciplini 100 meatara slobodnim stilom. 

"Zadovoljan sam isplivanim vremenom, s obzirom na to da u posljednje vrijeme nijesam trenirao u velikim bazenima, nisam imao puno treninga nedjeljno. Nijesam previše oscilirao od najboljeg vremena, smao sekundu, što je odlično. Ovo je bila kao neka probna trka, čisto da osjetim bazen. U narednoj trci očekujem da otplivam najbolje vrijeme. Fenomenalan je osjećaj biti ovdje. Upoznao sam još nekoliko svjetskih i olimpijskih šampiona. Razgovarao sam i sa Entonijem Irvingom koji je proljetos bio u Crnoj Gori, kao gost našeg Saveza", kazao je Gargović. 

Prvu trku naša druga predstavnica Jovana Kuljača imaće 21. juna i to 50 metara leđno. Tri dana kasnije nastupiće na 50 metara slobodnim stilom. 

"Spremna sam. Nijesmo trenirali u velikim bazenima prije ovog takmičenja, ali je osjećaj fenomenalan. Jedva čekam prvu trku. Samo je važno da uživam, biti među ovakvim plivačima je fenomenalan osjećaj", poručila je Jovana. 

Selektor za plivanje Danijela Franeta zadovoljna je otvaranjem Svjetskog prvenstva. 

"Zbog svega što se dešavalo u prethodna dva mjeseca, Ado je danas napravio dobar rezultat. Podsjećam, da je zbog rata u Ukrajini vraćen sa programa FINA iz Kazanja. Morao je da nastavi sa treninzima u Budvi, morali smo da improvizujemo. Dobar rezultat, ovo će mu puno značiti, jer je ovo samo početak takmičenja u velikim bazenima. Nijesu nam strana svjetska prvenstva, mnogo je lijepa organizacija, i mislim da smo na pravi način počeli takmičenje. Ovo je situacija koja se pruža jednom ili dva puta u životu. Iskustvo koje moraju da skupljaju svih ovih dana, da posmatraju velike plivače, od samog razgibavanja, pripreme za trku, do samog plivanja", kazala je Franeta.